logoPv2    logotextv2

MATERIAL GENERAL

En aquesta secció hi trobareu diferents recursos pedagògics per tal de conèixer, promoure i sensibilitzar als infants i joves sobre els seus drets i deures, així com també, guies, documents i informes oficials actualitzats.

recursos pedag.biblioteca-libros

 

 miniagora

ÀGORA (Font: Fundació Catalana de l'Esplai)

Àgora (2011-12) és la quarta proposta educativa de la campanya Ciutadans Compromesos. Ens donarà eines per reflexionar entorn a la participació, que treballarem des de diferents àmbits: l’individual, el de grup i la comunitat. 

 

 miniviureisomriure

VIURE I SOMRIURE (Font: Fundació Catalana de l'Esplai)

 

Viure i somriure constitueix una intervenció educativa de la Federació Catalana de l’Esplai en el lleure dels infants i joves, al voltant de la salut. La salut, tal i com recull l’article 25 de la Declaració dels Drets Humans, és un dret fonamental de totes les persones. Però els drets també impliquen deures, i la nostra societat actual ens planteja grans reptes per viure en coherència amb la responsabilitat individual i col·lectiva que implica preservar la salut.
 minicompartir

COMPARTIR, DONAR I REBRE (Font: Fundació Catalana de l'Esplai)

 

La proposta educativa Compartir és una oportunitat per aprofundir en una ciutadania compromesa, és a dir, en les experiències d'aprenentatge-servei que l'esplai pot oferir als infants i joves. Constitueix una eina per fer emergir les experiències educatives dels esplais en les quals els infants i joves actuen comprometent-se amb la societat que els envolta.
 minieureka

 

EUREKA! EL PLAER DE L'ESFORÇ (Font: Fundació Catalana de l'Esplai)

 

El programa pedagògic Eureka! és una reedició, revisada i actualitzada del programa pedagògic Eureka! Editat l'any 1998. És una proposta per a la intervenció educativa de la Federació Catalana de l'Esplai en el lleure dels infants i joves, amb la finalitat d'estimular l'educació de l'esforç i el plaer a partir d'activitats amb accent científic i tecnològic.

 BARRINEM

 

BARRINEM. UNA PROPOSTA EDUCATIVA PEL CIVISME I LA CONVIVÈNCIA (Font: Fundació Catalana de l'Esplai)

 

Barrinem, proposta educativa pel civisme i la convivència s’emmarca en un plantejament de llarg recorregut que té la intenció de desenvolupar, durant quatre anys, projectes diferents relacionats per la campanya Ciutadans Compromesos. El propòsit d’aquesta campanya és impulsar el sentit de responsabilitat i compromís dels infants i els joves vers el seu entorn des del marc del lleure, entenent la ciutadania com a un concepte superador de la simple possessió d’una nacionalitat i dels drets que s’hi deriven: els nois i noies, encara que no votin, encara que no paguin impostos, encara que provinguin d’altres països, són ciutadans actius en la mesura en que poden contribuir de manera positiva a millorar la societat en la que viuen.
 mandala

 

MANDALA. PROPOSTA EDUCATIVA PER A LA INTERCULTURALITAT I LA FRATERNITAT (Font: Fundació Catalana de l'Esplai)

 

Mandala és la segona proposta educativa de la campanya Ciutadans Compromesos. El propòsit principal de la proposta educativa és promoure l’enfocament intercultural i la fraternitat en l’educació en el lleure, per arribar a desenvolupar les competències necessàries que ens permetin conviure en entorns de diversitat cultural.

 

 mirall

 

MIRALL, PROPOSTA EDUCATIVA PER A LA IGUALTAT D'OPORTUNITATS (Font: Fundació Catalana de l'Esplai)

 

La intenció d’aquesta proposta educativa és promoure l’educació per a la igualtat, el respecte a la diversitat de capacitats i fomentar el compromís dels infants i joves per dur a terme accions que contribueixin a la justícia social. Ens proposem treballar el tema de la igualtat d’oportunitats en relació a tres aspectes: el gènere, la discapacitat i l’exclusió i la pobresa.
 Guia Dudi

 

ELS DRETS DELS INFANTS, UN COMPROMÍS DE GRANS I PETITS: GUIA DE RECURSOS I ASSESSORAMENT PER A LA CAMPANYA DELS DRETS DE L’INFANT (Font: Fundació Catalana de l'Esplai)

 

Guia de recursos i assessorament per a la Campanya dels Drets de l'Infant on es troben els següents apartats: la Campanya dels drets de l’infant; activitats per edats; dinàmiques per treballar els drets de l’infants;  altres recursos; i la Campanya després del 20 de novembre

 

 

 EXPLORAR CATALUNYA

EXPLORAR CATALUNYA (Font: Fundació Catalana de l'Esplai)

 

Una proposta educativa per fomentar l'excursionisme en els centres d'esplai. L’accent predominant de la pràctica excursionista als nostres centres d’esplai ha estat la descoberta de l’entorn natural. Per això ha esdevingut una eina bàsica d’educació ambiental en el temps de lleure.

 

 

 fundació concepciojuvantany

SERVEIS I PROGRAMES PER LA DEFENSA DELS DRETS DE TOTS ELS NENS (Font: Fundació Concepció Juvantany)


Degut a l'evolució que ha sofert la societat, amb el gran canvi que representa deixar de considerar els infants com a objectes de protecció per passar a tenir clar que són subjectes de drets, la nostra entitat es planteja donar un pas més en aquest sentit, LA DEFENSA DELS DRETS DELS INFANTS.


 AULA HOSPITALARIA

AULA HOSPITALÀRIA (Font: Hospital Germans Trias i Pujol)

 

Aquest BLOC només pretén ser un recull breu d’activitats, textos, dibuixos, imatges, murals, reflexions, del dia a dia, fets pels nens/es, nois/es de la nostra Aula Hospitalària. Una eina més per poder plasmar i compartir la nostra feina, així com el treball conjunt amb les famílies i els diferents professionals de l’hospital.

 dretsinfants.EdGrao

ELS DRETS DE L'INFANT A L'ESCOLA (Font: Senderi. Educació en valors)

 

Editorial Graò, maig 2005 Contraportada Ser un ciutadà i lliure i responsable significa donar a conèixer la pròpia opinió, proposar projectes i solucions als problemes, participar en els debats i en les decisions, i assumir responsabilitats. Però, què passa amb els infants? Són també ells ciutadans? Basada en la Convenció Internacional dels Drets de l’Infant aquesta obra mostra que, després d’un llarg procés històric, l’infant sumís ha acabat esdevenint un nen ciutadà, titular de drets civils, socials i culturals, així com de llibertats públiques.


 

 

 actu1

PACTE PER A LA INFÀNCIA A CATALUNYA (Font: Generalitat de Catalunya. Dep. de Benestar Social i Família)

 

El Pacte per a la Infància a Catalunya és un acord per garantir el benestar dels infants al nostre país. Es tracta d'un compromís de tots els agents socials, civils, institucionals i polítics sobre com hem de construir la nostra societat del present i del futur en relació amb els infants, que segons la definició que recull la Convenció sobre els Drets de l'Infant, són tots els éssers humans menors de 18 anys.

 

 

 

 save the children

 

 

PROTOCOL FACULTATIU DE LA CONVENCIÓ SOBRE ELS DRETS DEL NEN DE NACIONS UNIDES RELATIU A UN PROCEDIMENT DE COMUNICACIONS (Font: Save the Children)

 

És un protocol que estableix un mecanisme per a que els nens i/o els seus representants puguin presentar una denúncia davant d'un comitè internacional especialitzat en la defensa dels drets del nen, quan creguin que els seus drets han estat vulnerats.

 capsalera-bloc-de-pares-baja

ARTICLE: JUGAR, UN DRET PER NECESSITAT (Font: Bloc de pares)

 

La Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant reconeix el joc com un dret fonamental en el desenvolupament dels infants i adolescents. Jugar és clau com a mitjà de socialització que ajuda a crèixer i madurar com a persones.

 

 libros per a pares i mares

 LLIBRES PER A PARES I MARES (Font: Fundació Catalana de l'Esplai)

 

Document en línia que consta d’un llistat de fitxes de llibres comentats sobre l’educació en valors, els drets de l’infant i la convivència.

 

 campanya compartim el temps

CAMPANYA COMPARTIM EL TEMPS- GENERALITAT DE CATALUNYA (Font: Generalitat de Catalunya. Dep. de Benestar Social i Família)

 

Compartim els temps! és una campanya, dirigida a implicar a tota la societat catalana en l'assoliment d'un repartiment més equitatiu de les feines domèstiques i de cura entre totes les persones membres de la família.

 proteccio infancia en linea

 

PROTECCIÓ INFÀNCIA EN LÍNIA:GUIA PARES I MARES, EDUCADORS I TUTORS (Font: UIT, Unió Internacional de Telecomunicacions)

 


Amb la generalització d’internet de banda ampla, la Protecció de la infància en línia és fonamental i exigeix una resposta mundial coordinada. Aquesta guia serà útil per a pares, mares, tutors/es i educadors/es per tal de prevenir contra la ciber-delinqüència i les ciber-amenaces.

 

imatge portalDIXIT

 EDUCACIÓ EN EL LLEURE (Font: DIXIT: Centre Documentació de Serveis Socials)

 

Recull de publicacions, articles, institucions, recursos web i normativa sobre educació en el lleure. Aquest dossier va adreçat principalment a monitors/es i educadors/es perquè disposin de recursos i materials que els facilitin els seu dia a dia professional. També inclou recursos sobre animació sociocultural en l'àmbit infantil i juvenil i associacions que porten a terme activitats en el marc de l’educació en el lleure i les activitats a l’estiu. Totes les publicacions que s’hi recomanen es poden consultar als centres DIXIT.

informe unicef

 INFANCIA EN ESPAÑA 2012 (Font: Unicef)

 

El impacto de la crisis en los niños
¿Cómo impacta la crisis en los niños en España? ¿Cuáles son los efectos presentes y futuros de la situación económica y de las medidas tomadas al respecto sobre su bienestar y sus derechos? Con este segundo informe de La infancia en España, UNICEF quiere llamar la atención de los responsables políticos y de la sociedad española sobre la importancia de tener en cuenta a la infancia en este contexto de crisis.

Para minimizar los impactos negativos (presentes y futuros) que este escenario puede tener sobre ellos, pero también para identificar qué papel pueden jugar en la nueva sociedad que entre todos tenemos que construir. En base a su experiencia en distintos países del mundo, UNICEF aboga por una “recuperación con rostro humano” para salir de esta situación. Para y con los niños.

 documental infancia en risc

 

 

DOCUMENTAL INFÀNCIA EN RISC- TV3 (Font: El blog de Sense Ficció. Tv3)

 

Infància en risc és un documental que dóna veu al maltractament infantil. Es tracta d’una producció que manté l’anonimat de les víctimes, però que fa sortir de l’anonimat la terrible problemàtica en què es troben massa nois i noies. Ho fa a partir de l’impacte del testimoniatge sonor en primera persona. Els testimonis són joves que provenen d’una situació de maltractament recent i que es debaten entre la seva crua història i la impossibilitat d’entendre el perquè de tot plegat, el perquè els has tocat ser víctimes d’uns actes tan inversemblants.

 

 cataclic llegir ens fa mes grans

 

CATACLIC LLEGIR ENS FA MÉS GRANS (Font: Generalitat de Catalunya)

 

Catàleg multimèdia de la web Què llegeixes per a l’accés a llibres i biblioteques de tot Catalunya.

 llenguatge per a la igualtat en educacio

 

 LLENGUATGE PER A LA IGUALTAT EN EDUCACIÓ (Font: Institut Balear de la Dona)

 

Malgrat la família és el primer i més important agent socialitzador durant la infantesa, avui en dia hi ha altres agents que han assumit i comparteixen moltes de les funcions socialitzadores, el més important és l’escola. L’escola transmet una sèrie de coneixements, valors i actituds a tots els subjectes que la constitueixen, potenciant les habilitats necessàries perquè cada individu les integri en la seva personalitat i es possibiliti un desenvolupament total, una integració responsable i participativa com a membre de la societat, sense fer diferències per raó de sexe.

 cinema i iscapacitat

 

CINEMA I DISCAPACITAT (Font: Ecom)

 

Document amb un llistat de pel·lícules recomanades per a tractar el tema de la discapacitat.

 cinema i iscapacitat

 

RECURSOS D'INTERÈS SOBRE DISCAPACITAT-ECOM (Font: Ecom)

 

Document amb un llistat de recursos i pàgines webs sobre discapacitat.

 contes sobre discapacitat

 

 CONTES SOBRE DISCAPACITAT (Font: Ecom)

 

Llistat de llibres amb contes sobre diferents tipus de discapacitat, per a nens i nenes.

 els monstres de ca meva

 

ELS MONSTRES DE CA MEVA (Font: Quindrop - Produccions audiovisuals)

 

Els monstres de ca meva mostra la realitat quotidiana de la desprotecció infantil, entenent com a tal els maltractaments físics i emocionals, l’abús sexual i l’abandó o la negligència que han fet alguns pares o algunes persones de l’àmbit de l’infant.

 cinescola

 

CINESCOLA (Font: Cinescola)

 

Cinescola, és, entre d'altres coses, un servei que posa a l'abast de professors i professores un, cada cop més gran, contingent de propostes didàctiques en l'ambit de l'Educació en Comunicació en línia, en format CD i en format paper. Vegeu, per exemple els llibres Cinema i Educació. Premi Aula 2008 del Ministerio de Educación, al millor llibre de pràctica educativa; o El documental como estrategia educativa.

 el valor de un cuento

 

EL VALOR DE UN CUENTO (Font: FAD y Caja Madrid Obra Social)

 

Pàgina web en la qual es pot trobar informació i documentació d’interès sobre la lectura dedicada a infants i adolescents.

 aprenentatge servei

 

LA CIUTAT DELS INFANTS (Font: Consejo Nacional de Investigación. Instituto de Ciencias y Tecnología del Conocimiento)

 

Projecte internacional de Francescco Tonucci sobre el dret a la participació promogut pel Consejo Nacional de Investigación. Instituto de ciencias y tecnología del conocimiento.

 irenia jocs de pau

 

IRÈNIA:JOCS DE PAU (Font: Irènia)

 

Irènia és el nom d'un col·lectiu de professionals i docents, de procedències i perfils acadèmics diversos, conscients de la necessitat de treballar cap a una cultura de pau mitjançant l'educació per a una ciutadania responsable. Defensors i defensores de l'aprenentatge a través de les emocions, a més dels coneixements, dissenyem les nostres activitats utilitzant principalment el joc com a recurs pedagògic. El joc (de simulació, de rol o de taula) ens permet fer l'exercici de veure la realitat des d'una òptica diferent de la pròpia i posar-nos a la pell de l‘altre.

 recursos educatius per a treballar els drets dels infants

 

RECURSOS EDUCATIUS PER A TREBALLAR ELS DRETS DELS INFANTS(GENERAL) (Font: Unicef)

 

Document elaborat per UNICEF amb recursos de tot tipus per a treballar i aprendre sobre la Convenció dels Drets de l’Infant i els Drets dels infants en general.

 ningu nesta exclos unicef

 

NINGÚ N'ESTÀ EXCLÒS- UNICEF (Font: Unicef)

 

Document per a treballar el tema del gènere a l’aula.A questa unitat té per objectiu augmentar la conscienciació en relació a certes formes segons les quals les nenes i les dones encara són discriminades, i per tant no tenen possibilitats d’arribar al seu màxim potencial. La importància de l’educació per a les nenes es posa de relleu en les Històries reals. L’UNICEF ha remarcat que les nenes que s’han vist privades del seu dret a l’educació són més propenses a malalties, explotació i abusos.
 el reagrupament familiar a catalunya-fundacio jaume bofill

 

EL REAGRUPAMENT FAMILIAR A CATALUNYA  (Font: Fundació Jaume Bofill)

 

Informe que parla de com amb la caiguda generalitzada dels fluxos migratoris al llarg del 2008, el reagrupament familiar ha guanyat pes com a via d’entrada al nostre país. Conèixer les tendències d’aquest reagrupament és fonamental per preveure serveis i recursos públics, ja siguin d’acolliment, educatius o sanitaris.

 unicef els continguts illicits nocius falsos

 

UNICEF: ELS CONTINGUTS IL·LÍCITS, NOCIUS I FALSOS (Font: Unicef)

 

Els menors, en navegar per Internet, solen topar-se amb continguts il·lícits, nocius o falsos. Per promoure entre els nostres alumnes un ús responsable de les tecnologies de la informació serà imprescindible conèixer les bases legals relacionades amb la publicació de continguts a Internet, tant com a productors com a consumidors dels mateixos.

 lestat mundial de la infancia any 2012

 

L'ESTAT MUNDIAL DE LA INFÀNCIA. ANY 2012 (Font: Unicef)

 

Més de la meitat de la població mundial, inclosos més de 1000 milions d’ nens i nenes, viu actualment en grans i petites ciutats. Molts d’aquests infants gaudeixen de les avantatges que ofereix la vida urbana, com l’educació, els serveis mèdics i les instal·lacions recreatives. Tanmateix, són innumerables els que estan mancats de serveis essencials com l’electricitat, aigua potable i atenció a la salut, malgrat tenir-los a l’abast.

 campanya mundial per leducacio

 

CAMPANYA MUNDIAL PER L'EDUCACIÓ (Font:  Ayuda en Acción, Educación Sin Fronteras y Entreculturas)

 

La Campanya Mundial per l’Educació (Global Campaign for Education) és una coalició internacional formada per ONG, sindicats de l’entorn educatiu, centres escolars i moviments socials de signe molt divers. Tots nosaltres coincidim a reclamar l’acompliment íntegre dels compromisos de la “Cimera de Dakar” (Senegal) de l’any 2000, on la comunitat internacional es va comprometre a garantir l’accés a una educació de qualitat per a tots i totes abans de l’any 2015. Ens anem apropant a aquest any, per aquest motiu cal seguir actuant.
 descobrim els nostres drets

 

DESCOBRIM ELS NOSTRES DRETS (Font: Generalitat de Catalunya. Dep. de Benestar Social i Família)

 

El Departament de Benestar i Família, a través de l’Observatori de la Infància i l’adolescència, analitza les necessitats i condicions generals de la vida dels infants i adolescents, i elabora propostes d’actuacions i programes dirigits a la millora del seu benestar.

Davant de cada article o grup d’articles hi ha una fitxa genèrica que enuncia el dret a treballar, l’explica i reprodueix el text corresponent de la Convenció. Cada article o grup d’articles de la Convenció té tres fitxes assignades: fins a 6 anys, de 6 a 12 anys, de 12 a 18 anys.

 logo-super-padres

SUPERPADRES. UNIVERSIDAD DE PADRES ON-LINE

 

Superpadres és el primer programa educatiu per a judar als pares i mares en la difícil tasca d'educar als seus fills per a que siguin feliços i bones persones. Superpares col·labora amb tu al llarg del procés educatiu dels teus fills amb un projecte pedagògic sòlid i optimista.
logotipo protegeles

 

PROTÉGELES.COM (Font: Centre d'Internet segur pel menor a Espanya)

 

Protégeles.com és una Associació sense ànim de lucre que sorgeix com a organització l'any 2002, tot i que la línia de Denúncia contra la Pornografia que li dóna nom funciona des d'octubre de 2001. Protégeles.com treballa per a crear sensibilitat i consciència social, en front del problema de la pedofília i l'increment de la pornografia infantil a internet. Protégeles.com treballa contra nous continguts delictius a internet i nous continguts perjudicials per als menors, com les anomenades pàgines pro-ANA i pro-MIA: dedicades a extendre l'anorèxia i la bulímia entre els més joves com a "estils de vida lliurement escollits".

 

diputacio-barcelona    fcegif
Amb el recolzament:
creu1 save1 abacus1
 logo vicki bernadet  logo unicef